DUTCH DESIGN WEEK
21 - 29 OKTOBER 2023
ImakeDESIGNS heeft dit jaar voor het eerst de eer gehad deel te nemen aan de grootste designbeurs van Noord-Europa ‘‘ DE DUTCH DESIGN WEEK ‘‘. Deze beurs is toonaangevend voor ontwerpers en in samenwerking met De Compagnie is er een unieke creatie tot stand gekomen.
Op verzoek van De Compagnie heeft IMD de opdracht gekregen om een passend decor te ontwerpen dat de basis zou vormen voor een nieuwe performance. De criteria voor het design waren dat het interactief moest zijn en vol verwondering moest zitten. Bezoekers moesten worden getriggerd om van dichtbij een kijkje te nemen, zonder direct weg te geven wat er binnen in zou plaatsvinden. Bovendien moest het decor worden getoond op de Dutch Design Week, dé plek voor ontwerpers om hun kwaliteiten en stijl te tonen. Voor IMD was dit een unieke kans om zichzelf in de spotlights te zetten.
Met deze criteria ging IMD aan de slag om iets unieks te ontwerpen, met als hoofddoel uitsluitend gebruik te maken van oud materiaal. Het is voor IMD belangrijk om mensen te inspireren en te laten zien hoe bruikbaar materiaal een karakter heeft dat nieuwe materialen nauwelijks kunnen nabootsen. Wat volgde was een uitdagend proces waarin IMD stap voor stap tot een uniek eindresultaat is gekomen en waarin de 'greatest hits' zijn samengesmolten tot iets bijzonders.
3 fases
Fase 1: Verzamelen
-
Om nieuwsgierigheid op te wekken, is IMD op zoek gegaan naar diverse oude ramen. Van oude patrijspoorten en klassieke dakramen tot glas in lood heeft IMD ze verwerkt in het ontwerp om bezoekers een kleine glimp te geven van wat er binnen in de kubus afspeelt.
-
Om niet te veel prijs te geven, is IMD ook gaan zoeken naar diverse deurtjes. Van oude kastdeurtjes en shutters tot kleurrijke luiken heeft IMD zijn creatieve vermogen gebruikt om ze te verwerken in het ontwerp.
-
Om de kubus meer diepgang te geven, heeft IMD ook verschillende spiegels gevonden en deze verwerkt in het ontwerp. Door te spelen met ramen, deurtjes en spiegels prikkelt het de bezoekers om niet alleen naar binnen te kijken, maar ook naar zichzelf.
-
IMD ziet in alle vormen van materiaal wel een nuttige toepassing. Zo zijn verschillende luikjes bekleed met oude soorten stof, zoals een bankstel of oude lakens. Daarnaast is er ook gebruik gemaakt van oude auto's waaruit IMD verschillende panelen heeft geslepen.
Fase 2: bouwen
-
Een van de belangrijkste eisen was dat het interactief moest zijn voor de bezoekers. IMD heeft hierop ingespeeld door vrijwel alle ramen en deurtjes bewegend te maken, zodat ze door zowel de speler als de bezoeker geopend konden worden.
-
Het openen en sluiten was een van de belangrijkste toepassingen. Daarnaast moest de kubus zo ontworpen zijn dat hij eenvoudig verplaatst en vervoerd kon worden. IMD heeft samen met het lasbedrijf Metallworkz een systeem ontworpen dat dit toepasbaar maakte.
-
Voor de performance zou de kubus compleet bedekt worden met doeken. Dit werd gedaan om de bezoekers volledig af te sluiten van de buitenwereld en alle zintuigen te richten op wat er binnen in de kubus afspeelt. Hiervoor is er met diverse soorten verlichting een spannend effect gecreëerd, waarbij de spelers vrij konden bepalen hoe ze hier gebruik van zouden maken.
Fase 3: Performance
-
Als onderdeel van de ervaring hebben drie spelers uitgebreid gerepeteerd om tot een unieke performance te komen. De spelers, in combinatie met een donkere ruimte en gehoor dempende koptelefoons, moesten een oproep tot vertraging overbrengen. Om het geheel interactief te maken, konden de spelers de verschillende ramen en deurtjes openen om zo contact te maken met de bezoekers.
-
De performance vond plaats tijdens de Dutch Design Week in Eindhoven. Daarnaast is de kubus met de performance gepresenteerd op diverse andere locaties, zoals 's-Hertogenbosch, Oss en Veghel.
-
Het doel van de hele performance was mensen laten vertragen. In de hedendaagse drukte vergeten we vaak stil te staan bij wat er nu gebeurt. Het is daarom belangrijk om af en toe tijd te nemen en te genieten van het moment. De vele bezoekers gaven aan dat ze het een unieke ervaring vonden en het spannend vonden door de donkere ruimte en de onverwachte openingen van diverse deurtjes.
Foto collage proces
DE Performance
THE COMPAGNIE
De Compagnie maakt een eigen programma en draagt voor een groot deel bij aan het culturele aanbod binnen het Koning Willem I College en werkt samen met diverse cultuurpartners in en rond ’s-Hertogenbosch. Jonge acteurs en makers ontwikkelen, onder begeleiding van professionals jaarlijks ongeveer 8 voorstellingen en performances rondom actuele thema’s die passen in het huidige tijdsbeeld en aansluiten bij de doelgroep. De Compagnie maakt voorstellingen die passen binnen conventionele vorm maar bewegen ons vaker daarbuiten met locatie projecten binnen en buiten het KW1C.
Benieuwd wat De Compagnie nog meer doet?
‘‘If you sense and feel the world materially, you will discover that there never is, or was, or will be anything except the present.’’
– Alan Watts
Eye see you is een interactieve performance die je als kijker onderdompelt in een ervaring. Een ervaring die vertraagd, stil zet en nieuwsgierig maakt.
Een performance waarbij de kijker centraal staat en bepaald door niks te doen. Elke keer uniek en voor iedereen anders.